Všetci ho poznáme. Predvianočný zhon. Naháňame darčeky na poslednú chvíľu, do obchodu chodíme na 5x, pretože sme ešte zabudli toto a tamto a aj tak nám vždy niečo chýba. Obligátna otázka „A víno máme?“ je fajn, keď nie je položená 24tého…My to vieme, je to náročné obdobie. Preto sme sa rozhodli vám trošku pomôcť a pripomenúť, že byť na sviatky zásobený dobrým vínom vám prinesie pokoj v duši a spokojnosť na jazyku. S našim head someliérom Erikom Dorušincom sme vybrali pre vás zopár tipov na skvelé vína, ktoré sa hodia na sviatky.
Tip na darček pod stromček pre milovníkov vína – Prestige Platinum.
Créme de la créme vinárstva Matyšák. Ideálny darček pre znalcov a milovníkov vína. Vína z línie Prestige Platinum. Ako opisuje Erik, tieto vína sú robené v malých limitovaných počtoch a sú ručne číslované. „To sú tie, ktoré náš winemaker považuje za skutočne výnimočné. Nerobia sa každý rok pravidelne, iba ak sa objaví víno, ktoré je, poviem to poeticky, nadpozemské. Vyzrievajú v dubových sudoch z remeselných francúzskych dielní a majú dlhší archívny potenciál. Naozaj zážitok.“
Tip na štedrovečerný prípitok – Portito Rosso 15 ročné
Asi ten najkrajší štrng v roku v kruhu milovaných by mal zaznieť z krásnych pohárov s krásnym dezertným vínom. Práve taká je slovenská obdoba slávneho „portského“ vína, ktoré u Matyšákovcov robia už roky. Tento rok pribudla do zbierky jeho 15-ročná exkluzívna verzia „Rezerva Tawny“. „Rozkvasený mušt z prvotriedneho hrozna z Malých Karpát sa doalkoholizoval jemným vínnym destilátom, fermentácia sa zastavila a víno zrelo 15 rokov v kvalitných drevených sudoch. Výsledkom je lahodné dezertné víno s krásnymi tónmi čerešní, džemu a čokolády“, približuje Erik.
Tip na Silvestra – sekt
Štedrovečerný prípitok však nie je jediný prípitok, ktorý nás čaká. Je tu samozrejme aj Silvester a potreba buchnúť nejaké to „šampanské“. No neunavujú vás stále tie isté nudné bublinky, ktoré na vás vypadávajú každoročne z regálov supermarketov? Someliér Erik má na to jasný názor: „Slováci sú zvyknutí si kupovať rok čo rok na poslednú chvíľu to, čo je poruke v supermarketoch a väčšinou nehľadia na to, koľko cukru to má, ako sa to vyrába, ako to chutí. Len aby niečo na prípitok bolo. Ale nezaslúži si tento jedinečný okamih v roku, aby sme siahli po niečom lepšom a originálnejšom? Čo môžem jednoznačne odporučiť je Sekt brut Matyšák Methode traditionelle 2018, ktorý je vyrobený tradičnou „francúzskou“ metódou sekundárnej fermentácie vo fľaši s prirodzenou tvorbou CO2 v podobe jemného perlenia, ktorú vymyslel ešte v 17. storočí mních Dom Perignon. Každá fľaša sektu je tak doslova jedinečná. Tento sekt zreje a zušľachťuje sa po dobu minimálne 18 mesiacov. Jeho verzia 2015 získala dokonca historické zlato pre Slovensko na prestížnej súťaži v Paríži„.
Tip ku kaprovi a šalátu – Prestige Silvánske zelené 2023
Dobrú večeru treba „spláchnuť“ dobrým vínom. K tradičnému štedrovečernému menu, kde hrá tradične vo väčšine domácností prím kapor a zemiakový šalát, Erik odporúča biele svieže vínko: „Silvánske zelené 2023 z línie Prestige. Silván si s kaprom tak rozumie, že ak by to bolo možné, tak toto víno by chodilo s kaprom na rybačku. Keďže nie je, tak si ich pokope môžete vychutnať pri štedrovečernej večeri. Svieža kyselinka, ktorej je v našom Silváne tak akurát, je vhodná pre vyprážané jedlá a odľahčí mastnotu. Herbálny a veľmi neutrálny charakter vína nebude narúšať nezameniteľnú chuť jedla ale jemne ju podrží a umocní zážitok. Víno po každom kúsku osvieži vaše ústa a chuť na ďalší „hryz a glg“ sa len znásobí. Kedy si dopriať ak nie na Vianoce?“