Ako to už býva, počasie, choroby a lesná zver či škorce sa s vinohradníkmi nemaznajú. Veru málokto si uvedomuje náročnosť tejto práce a neistotu výsledku. Ak k tomu navyše pridáme vlažný postoj zo strany štátu, je to prinajmenšom rizikový biznis. Tento rok si veru vinohradníci pochvaľovať nebudú, avšak vinári naopak áno a vyhliadky na kvalitu nového ročníka sú naozaj viac než pozitívne. V nasledujúcich riadkoch sa na to pozrieme viac do hĺbky s našim hlavným enológom a výrobným riaditeľom v jednej osobe Jarom Žákom.
Kvalita hrozna je pre nás nesmierne dôležitá. Do značnej miery od toho pochopiteľne závisí aj výsledná kvalita vína. My však našťastie máme špičkové dvorné vinohrady v Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, takže máme vždy záruku kvality, široké portfólio odrôd a tým pádom aj možnosť výberu. Keď máte k dispozícii napríklad Sauvignon z Karpát aj z juhu, viete si pre tú prémiovú líniu vybrať pochopiteľne ten lepší. A to je obrovská výhoda. Zažité klišé, že vinár musí mať svoje vinohrady, stráca na význame…
Aká bola teda tohtoročná kampaň? Relatívne pokojná a s výsledkom 1.985.040 kg výlučne slovenského hrozna od našich dvorných vinohradníkov. Počasie je bezpochyby jeden z rozhodujúcich faktorov, ktorý ovplyvňuje celú kampaň a výslednú úrodu – jednak čo do kvality, ale taktiež aj do kvantity. „Priebeh roka bol taký ako kedysi – bola chladná jar a dosť daždivá, čo malo vplyv na tlak chorôb, hlavne úradovala perenospóra. Ten, kto ju zvládol, mal čo sa týka kvality dobrú úrodu. Naši vinohradníci našťastie zvládli choroby, ale mali tak či tak menej úrody“, vysvetľuje Jaro Žák.
Choroby vždy ťažko skúšajú vinohradníkov, no aj keď sa akokoľvek snažíte, proti niektorým vplyvom aj tak nič neurobíte. „Problém mimo chorôb bol ten, že bolo menej kvetných púčikov, čo vyústilo do nižšej úrody – hrozna bolo menej zhruba o 35%. Minulý rok sme mali zase oproti priemeru o 20% viac hrozna. Je to nevyspytateľné. Na druhej strane, má to aj pozitívny efekt – tým, že bolo menej strapcov, tak tie čo boli, boli o to silnejšie a vyzreli veľmi dobre. Bola dostatočná zásoba dažďa, bolo v podstate normálne leto ako kedysi, tým pádom bol dostatok kyselín v hrozne a vďaka dobrému záveru leta a krásnej teplej jeseni bolo aj dostatočne vyzreté s krásnymi cukornatosťami“, dodáva Jaro.
Na problém s tzv. diferenciáciou si sťažuje aj náš dvorný vinohradník Richard Soják z Hlohovca: „Úroda sa zakladá cca od polky júna do polky júla. Vplyv počasia a poveternostných podmienok je kľúčový. Žiaľ násada z minulého roku bola nižšia – jedná sa o tzv. diferenciáciu kvetných púčikov. Minulý rok neprebehla ako mala a bola nižšia úroda, vytvorilo sa menej kvetenstva, namiesto 3 strapcov boli 2…tento rok tým trpelo veľa odrôd. Napr. staré Sauvignony mi dali podstatne menej, aj keď na prvý pohľad tam to hrozno bolo.“
Hrozna bolo teda síce menej, ale zato o to kvalitnejšie. A to sa samozrejme pretavilo do výsledného produktu – vína. Síce nám vína ešte zrejú a niektoré aj dlhšie budú, no indície sú už teraz jasné. „Vína sú šťavnaté, ovocné, plné, jaderné, nie sú postavené na prázdnom cukri. Krásne sa ukazujú odrody ako Irsai Oliver, Müller Thurgau, Pesecká leánka, aj rizlingy. Celkovo biele odrody sú veľmi pekné. Taktiež aj ružové vína, resp. červené vyzerajú veľmi dobre. Naozaj sa ukazuje, že by to mohol byť veľmi dobrý ročník. Možno je ešte skoro hovoriť, ale prirovnal by som ho aj k ročníku 2021, ktorý bol vskutku výnimočný a azda najlepší za poslednú dekádu“, zhodnotil Jaro.
„Máme aj vína vhodné na vyzrievanie v agátových sudoch metódou sur-lie (miešanie vína zo zdravými kvasničnými kalmi – pozn. redakcie). V agátovom dreve nám leží Silvánske zelené, Veltlínske zelené aj Rizling rýnsky z Mužle. Veľmi pekný je aj Dunaj a Cabernet Frank z Modrán. Taktiež musím spomenúť aj Muškát žltý z východu, ktorý pôjde do Momenta Asti. Hádam tam ani nie je zlé víno“, skromne a s úsmevom dodal Jaro.
Toto sa naozaj každému milovníkovi vína musí dobre čítať. My sa tiež nesmierne tešíme na hotové vína z ročníka 2023 a veríme, že týmito vínkami ulahodíme i tým najnáročnejším. Prvé „lastovičky“ z nového ročníka v podobe mladých vín si však môžete vychutnať už teraz. Stačí zájsť do jednej z našich prevádzok Matyšák shop alebo do vinotéky, prípadne si objednať z eshopu priamo tu a prenesieme vás do oázy sviežich chutí ročníka 2023. Na zdravie!
P.S.: pre tých, ktorí majú radi čísla, zverejňujeme v tabuľke aj prehľad dodávok hrozna od našich dvorných vinohradníkov, ktorým za odvedenú prácu a veľmi dobré vzťahy nesmierne ďakujeme!
Dodávky hrozna ročník 2023
Názov vinohradníka | Lokalita | Množstvo kg |
---|---|---|
PD Viničné | Viničné | 501 190 |
VVDP Karpaty | Pezinok | 70 660 |
DAP Mužla | Mužla | 357 955 |
Ing. Richard Soják | Hlohovec | 223 140 |
PD v Búči | Búč | 108 664 |
PD Chorvátsky Grob | Chorvátsky Grob | 172 490 |
Agropark Modrany | Modrany | 85 210 |
PD Čachtice | Čachtice | 23 284 |
Tokaj Wine | Černochov | 88 564 |
Ostatní | MVO | 353 883 |
CELKOM | 1 985 040 |