Čerstvý tankový burčiak po celom Slovensku!

September 2023

S pomalým príchodom jesene prichádza aj sezóna, na ktorú sa všetci milovníci burčiaku už veľmi tešia. Burčiak je nezameniteľný produkt slovenských vinárov, preto ho definuje aj slovenský zákon o vinohradníctve a vinárstve ako čiastočne prekvasený hroznový mušt z hrozna dopestovaného a spracovaného výlučne na území Slovenska. Predávať sa dokonca môže iba v obmedzenom čase, kedy je sezóna zberu hrozna, a to od 15. augusta do 31. decembra v danom roku.

Hovorí sa, že burčiaku by ste mali vypiť toľko, koľko litrov krvi máte v tele. Pravdaže, nie naraz 🙂 Burčiak má priaznivé účinky na naše zdravie, keď sa konzumuje v rozumnom množstve, čo znamená tak do 2-3 dcl denne. Vďaka kvasinkám je bohatý na vitamíny skupiny B, najmä tiamínu. Obsahuje aj zinok, minerály a stopové prvky, prospieva pleti a vlasom, takže určite poteší všetky dámy. Okrem toho je známe, že prospieva aj nervovému, srdcovo-cievnemu a zažívaciemu systému.

Nie je však burčiak ako burčiak. Tak ako pri výrobe vína, každý vinár má svoj postup, ako ho pripravuje, preto sa zákazníci môžu stretnúť s jemnými odlišnosťami v chuti. Ako teda rozpoznáte ten pravý a dobre vyladený burčiak oproti docukrovanému a vyrobenému z rôznych pridaných urýchľovačov?

Vo vinárstve Matyšák ho vyrábame ho z prvých odrôd ako sú Irsai Oliver, Muller Thurgau alebo Muškát moravský. Má mliečno-žltú farbu a v sladkokyslej chuti dominujú muškátové tóny. Mali by ste v ňom cítiť aj hrozno, kvasinky a jemnú štiplavosť alkoholu. Burčiak z Muškátu moravského môže mať ovocnejšiu chuť a vo farbe zelenkastý odtieň.

Spoločným menovateľom každého burčiaku je, že jeho čerstvosť je časovo obmedzená, keďže vplyvom kvasiniek stále pracuje. Obľubu má hlavne u ľudí na juhozápadnom Slovensku, keďže tam je najviac dostupný. To sa však tento rok mení. Vo vinárstve Matyšák sme si povedali, že by sme čerstvý burčiak chceli dopriať aj ľuďom, ktorí k nemu bežne nemajú prístup. Do našich vybraných predajní Matyšák Shop a vinoték po celom Slovensku sme umiestnili na mieru vyrobené burčiakomaty, v ktorých sa burčiak udržiava dlhšie stabilný, čerstvý a v správnej kvalite a chuti. Burčiakomaty sú 450 litrové tankové nádoby z potravinárskej nereze, kde pod chladením prebieha riadená fermentácia. Simulujú sa tam podmienky ako vo vinárskej pivnici. Zákazníci Matyšák shopov a vinoték si tak budú môcť prísť po burčiak v kvalite, ako by si ho nechali načapovať v našom vinárstve v Pezinku pri Bratislave.

Informujte sa vo vašej najbližšej predajni, všetky predajne nájdete na stránke: www.vinomatysak.sk/vinoteky

Čerstvý tankový burčiak po celom Slovensku!
Víno Matyšák © 2024
powered by dotcom.sk

Víno Matyšák, s.r.o.
Holubyho 85,
902 01 Pezinok
Slovenská Republika

+421 33 641 35 43
office@vinomatysak.sk

Matyšák

Mám viac ako
18 rokov