Obligátna otázka, ktorá zaujíma každého milovníka vína. Na víne je totiž okrem iného krásne aj to, že vás vie vždy niečím prekvapiť, priniesť vždy nové vnemy, nové zážitky. Každý ročník so sebou nesie niečo špecifické, o čom by sme sa mohli zhovárať hodiny a hodiny pri poháriku dobrého vínka.
Kvalita vína je ako vieme do veľkej miery závislá od kvality hrozna. U nás vo vinárstve Matyšák sme preto od začiatku mali jasno v tom, aké hrozno chceme spracovávať. Starostlivo sme si vybrali šikovných vinohradníkov z Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, aby sme mali záruku kvality, široké portfólio a tiež možnosť výberu. Ale ani tí najlepší vinohradníci nevedia ovplyvniť počasie. Ako to všetko bolo tento rok sme sa porozprávali s našim hlavným enológom a výrobným riaditeľom v jednej osobe Jarom Žákom.
„Sezóna sa začala štandardne koncom augusta. Leto bolo veľmi horúce a suché – tento rok to bol celkom extrém. Tým, že dlho nepršalo, hrozno bolo do značnej miery stresované. Bolo zosušené s nižším obsahom kyselín. Báli sme sa nižšej výťažnosti a výlisnosti, no už keď to vyzeralo naozaj zle, prišli daždivé dni a začalo sa to vracať do normálu. Biele odrody síce trošku utrpeli, ale zachránilo to dlhšie babie leto, ktoré nasledovalo po tých 2 týždňoch dažďov.“, vysvetľuje Jaro Žák. Samotná kampaň zberu hrozna bola pomerne dlhá, dlhšiu si dokonca Jaro ani nepamätá. „Oberali sme do 8.11. Takto dlho sme myslím ešte neoberali. Skončili sme s Chorvátskym Grobom s modrými odrodami. Celkovo sme spracovali okolo 3,2 milióna kíl hrozna. S takýmto číslom sme vo vinárstve ani nepočítali, no keďže hrozno potom aj vplyvom dažďa nabralo na objeme, nechceli sme nechať vinohradníkov v štichu a zobrali sme to od nich všetko, aj to, čo bolo vyše plánov.“, dodal Jaro.
Počasie neovplyvníme, ale vieme ovplyvniť to, čo vyberieme do našich línií. Ak je napríklad Sauvignon lepší z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti ako ten z Malokarpatskej, použijeme do vyšších línií ten lepší a naopak. „Tento rok vyzerá, že Malokarpatská má trošku navrch – dole bolo extrémne sucho, trošku tam chýbajú kyseliny. To hrozno sa dole na juhu vo viac prípadoch nevyvinulo tak dobre ako by sme si predstavovali. V tomto je ale sila nášho portfólia dvorných vinohradov – vždy to vieme vyskladať tak, aby sme aj pri nie úplne ideálnom počasí mali na konci dňa k dispozícii kvalitnú surovinu.“, objasňuje Jaro.
A ktorým odrodám sa darilo najviac? Bol to lepší rok pre biele alebo pre modré odrody? Jaro v tom má jasno: „Vyzerá byť veľmi dobrý ročník na červené vína. Niektoré odrody nám prišli s vysokým obsahom cukru a nízkymi kyselinami, takže hrozno prišlo odbúrané, bolo plné, teplé, taký južanský typ. Napríklad Merlot mal 27°NM, Cabernet Sauvignon a Frankovka boli v dobrých parametroch. Takže na červené vína by mohol byť tento ročník vskutku výnimočný“. Toto sa musí veľmi dobre čítať milovníkom červeného vína, aj keď teda k vínu z tohto hrozna sa dostanú až o pár rokov, pretože bude ešte vyzrievať v kvalitných francúzskych dubových sudoch. Ako sa však hovorí, na dobré veci sa čaká, preto treba byť trpezlivý.
A ako sa vyvinulo biele hrozno? „Rizling rýnsky z Mužle mal napríklad 31°NM, Aurélius 29°NM. Tento rok celkovo prial obzvlášť prírodne sladkým vínam – cibébovým výberom. Máme toho relatívne veľké množstvo, aj keď s nízkou výlisnosťou. Veľmi pekné biele budú ale aj napríklad Silvánske zelené, Müller Thurgau, Breslava bude suchá. Tiež Rizling rýnsky z Čachtíc, ten mal zaujímavý pomer cukru a kyselín. Tento ročník pre biele bude iný, zaujímavý“, zhodnotil Jaro Žák. Ako ďalej dodáva: „Nakoniec ten ročník oproti tomu, ako vyzeral na začiatku, dopadol celkom dobre. Ročník 2021 bol síce výnimočný (ešte sme nedocenili všetci dostatočne jeho kvalitu), ale tento vôbec nie je zlý. Teší ma aj to, že prvý krát budeme plniť ročník 22 v prémiovej línii v tom istom roku – Irsai Oliver Fresh z Hlohovca, keďže sme IO 21 už vypredali. Budeme mať premiérovo Peseckú leanku a sladký ružový Merlot. Naplnili sme aj kvalitné mušty a máme skvelý základ pre perlivé víno urobené charmatovou metódou – Momento. Celkovo som teda spokojný, vína budú veľmi dobré“, uzavrel Jaro.
A ako ho zhodnotíte vy? To sa dozvieme až o pár mesiacov, kedy naplníme už krásne zaguľatené vína ročníka 2022 (pri červených o pár rokov), ale už teraz sa každý môže presvedčiť sám na prvých posloch tohto ročníka v podobe mladých vín. Veríme, že budú chutiť. Na zdravie priatelia!
Ďakujeme našim dvorným vinohradníkom za kus poctivej roboty a skvelé hrozno!👌
P.S.: Prehľad odobratého hrozna od našich dlhodobých dodávateľov si môžete pozrieť v tabuľke nižšie:
Dodávky hrozna ročník 2022
Názov vinohradníka | Lokalita | Množstvo kg |
---|---|---|
PD Viničné – Slovenský Grob | Viničné | 636 310 |
VVDP Karpaty | Pezinok-Grinava | 158 050 |
VDP Mužla | Mužla | 432 508 |
Ing. Richard Soják | Hlohovec | 373 440 |
PD v Búči | Búč | 200 584 |
PD Chorvátsky Grob – Bernolákovo | Chorvátsky Grob | 515 590 |
PD Šenkvice | Šenkvice | 115 150 |
PD Čachtice | Čachtice | 90 060 |
Tokaj Wine | Tokaj | 159 636 |
Ostatní | Malokarpatská a Južnoslovenská vinohradnícka oblasť | 514 231 |
CELKOM | 3 195 559 |